Att renovera hemmet kan var roligt eller stressigt, beroende på vilken typ av person man är. I vilket fall som helst har vi samlat några tips inför renoveringen som kan komma väl till hands. renovering hus_226102954

Göra själv eller ta in fackmän

Den främsta anledningen varför man väljer att renovera själv är priset. Det är betydligt billigare att göra jobbet själv. Men har man tummen mitt i handen får man istället snyggare resultat på kortare tid om man tar in proffs.Väljer man att göra jobbet själv ska man ge sig mycket utrymme i schemat. Beroende på hur stor renovering man tänker göra, kan man dubbla tiden som en fackman skulle göra jobbet på. Att tapetsera ett rum går på en dag om man lär sig tekniken, att göra om ett badrum tar flera veckor.Tar man in fackmän får man garanti på jobbet, i större renoveringar kan papper på renoveringen ligga till grund för en värdhöjning på huset. Räkna med en höjd budget och se även till att allting som ni kommer överens om finns med i offerter ni både skriver under, annars finns det risk att muntliga avtal bryts.

Hålla efter

Ett viktig moment är att hålla ordning reda i hemmet medan man renovera. Att plocka undan verktyg när man är färdig med den drar ned på skaderisken, samt håller det måttligt städat i hemmet. Det är också ett krav man kan ställa på fackmän när man bjuder in dem i hemmet.Efter renoveringen kan man kontakta en städfirma som gör en rejäl städning av huset och renoveringsområdet. Många städfirmor ställer upp på denna typ av engångsuppdrag och lämnar garanti på utfört jobb. Man bestämmer själv om man ska vara hemma när firman dyker upp eller om de ska få en extranyckel så de kan komma in medan man är på jobbet.