Tvättstugan är ett rum som får alldeles för lite uppmärksamhet när vi inreder, planerar och renoverar. Vi vill bara ha en plats att gömma undan tvättmaskin och torktumlare, utöver det lägger vi hellre fokuset på köket eller vardagsrummet. Men du kommer att tacka dig själv om du lägger ner lite mer omtanke på rummet. Med funktionell inredning kan du få ett rum som du faktiskt gillar att spendera tid i, tvättningen blir inte en lika tråkig syssla.

Skåp

Se till att ha tillräckligt med skåp och hyllplats i rummet. Det är bra att kunna ställa undan tvätt- och sköljmedel och gömma det i ett skåp. Tvättstugan kan också bli en plats där du förvara andra rengöringsmedel som inte får plats i städskåpet. Har du plats för ett högskåp kan du ha dammsugare och moppen där inne också. Det blir ett städ- och tvättrum och du får extra förvaring i andra delar i huset.

Hänga tvätt

Det är inte all tvätt som mår bra av att torktumlas. Det betyder att mycket tvätt måste hängas om du inte har plats för ett torkskåp. Istället för att ha en stor torkställning som tar upp all plats i rummet kan du köpa varianter som du skruvar fast i väggen. Normala väggfasta torkställningar klarar av 20 kilo våt tvätt och är lätt att dra ut eller fälla upp mellan tvättningarna.

Utslagsho

En stor ho är ett måste i tvättstugan. När du har envisa fläckar ska plaggen ligga i blöt innan de tvättas eller så måste plagget skrubbas innan. En ho i tvättstugan är essentiell, annars måste du använda en balja eller kökshon. Det finns färdiga möbler med nedsänkt ho som är utformade för just tvättstugan. Eller så kan du köpa en traditionell tvättho med metallben.