Kakel och klinker kan användas i hela huset, det finns alltid utrymme för detta hårda och vackra material. Vi tänkte bjuda på några tips om detta och hur du ska tänka när det är dags att kakla eller lägga klinker. 

Du klarar av det själv!

Du behöver inte anlita en plattsättare alla gånger. Klinker på badrumsgolv eller jättestora plattor på väggarna kan vara besvärliga men i köket och vanliga utrymmen kan du fixa kaklandet själv! Det du behöver tänka på är att utgå från en rak linje, om du börjar snett kommer du att avsluta väldigt snett! Och att fixet bakom kaklet och klinker ska få god täckning på plattan. I början kan du ta upp en platta då och då för att se att fixet är utspritt över hela plattan. Om det inte är det behöver du trycka och vrida till plattan mer eller använda mer fix. Medan proffsen ofta yrkar på att fogarna inte blir lika snygga av en amatör och att det är svårt att få ett snyggt helhetsintryck när det inte är beställt arbete, vill vi mena att det är lite överdrivet sagt. Jobbet blir säkerligen bättre om en professionell plattsättare gör det, men frågan är om du verkligen kommer att så stor skillnad i slutändan? Är du normalt händig och ritat upp mönstret innan så du vet hur det ska justeras och kapas för att bli rätt, kommer det att gå galant!

Utbudet

Antal serier med kakel och klinker är stort. Titta bara på Stonefactory och se deras utbud för att häpna över alla valmöjligheter som finns. När du tittar på vad du vill ha gäller det att inte överdriva och ta det du tycker är snyggt för stunden. Man byter färg på väggarna betydligt oftare och lättare än att kakla om eller lägga nytt klinkergolv. Se också vilka egenskaper plattan du väljer har. Beroende på var du ska ha den, kanske den inte håller måttet. En del klinkerplattor är exempelvis inte värmetåliga och passar inte när du har golvvärme eller vill använda dem som gnistskydd på golvet framför kakelugnen. Beroende på storlek ska de ha olika fogbredder för att det ska passa och vara snyggt. Om det inte står något på nätet kan du fråga i din lokala butik eller prata med en plattsättare innan du börjar.