Ett återkommande problem som många familjer har är just städning, var, när och hur är frågeställningar som vi oftare än nödvändigt bråkar om när det kommer till städning. Det finns alltså all anledning att göra något åt det och inte ha det som ett kvarstående moment som när som helst kan förpesta den godaste stämningen.

Det är viktigt i en familj att alla drar sitt strå till stacken och att föräldrarna är en enad front inför vilka riktlinjer som man vill ska gälla. Barnen kommer alltid att försöka komma undan, så länge dom förknippar städning med något tråkigt och kravfyllt.

När du ska engagera din familj i att städa kan man givetvis göra på massor av olika sätt, men ett effektivt sätt är att börja med att ha ett “hus möte” där man dokumenterar vad som sägs. På husmötet ska man kunna förvänta sig familjens fullständiga uppmärksamhet och den som pratar får prata till punkt, sen kan man utveckla ett städschema som känns bekvämt och roligt för alla. Exempelvis kan man säga något i stil med “för mig är det viktigt att vi har ett städat hem för att jag ska må bra och ha energi kvar till er” efter det kan det vara läge att för någon annan familjen medlem att uttala sig om vad som är viktigt för den och på så vis kan man försöka etablera ett system som bygger på att alla gör det dom kan för att underlätta för varandras önskemål. Man ger och man får.

Ett annat exempel på hur man kan organisera städningen hemma är att instifta en specifik dag där alla vid en viss tidpunkt hjälps åt att städa, och ju fortare man gör det ju fortare får man göra precis vad man vill. Eller varför inte baka något innan städningen drar igång och efter att städningen är klar kan hela familjen samlas och avnjuta en trevlig stund med gott fika.

Det finns också städkurser som man som familj kan ta, det kan vara en väl värd investering för dig och din familj. För när man bråkar om städning blir det en dålig stämning i familjen, det är onödigt och kan bidra till en ohållbar hemmiljö. Ta tag i problemen innan dom tar taget om dig och din familj.

Lycka till!