Klinker är ett hållbart och snyggt material som passar i alla hem, oavsett inredningsstil. Det finns plattor för alla smaker och till alla prisklasser. Många drar sig från att lägga klinker eftersom det känns som ett så stort jobb och man planerar in hantverkarkostnader. Faktum är att klinker är lätt att lägga själv såvida du inte behöver ta hänsyn till fall och tätskikt såsom i badrum.

På nätet hittar du stort utbud att välja bland. Du kan söka efter storlek, färg, material eller stil. När du hittat golvplattor som du gillar behöver du beräkna hur många paket du behöver. Det står alltid skrivet hur många kvadrat som finns i en låda. Mät golvytan i rummet du tänker lägga plattor på och inkludera fogbredden, normalt mellan 2-5 millimeter och upp till dig vilken bredd du vill ha. Till golvplattorna behöver du fogsnöre, en kap för kakel och klinker, fix, fog, spackelspade och en fixkam. Sedan är det dags för underarbetet!

Klinker kan inte läggas på material som rör sig. Du behöver alltså ta bort golvet som finns där i dag och lägga dit golvgips eller spånskiva som du flytspacklar över. Därefter kan du påbörja läggningen.

Lägg ut klinkerplattorna utan fix för att se hur det ska läggas för att få snygga avslut på alla sidor av rummet. Du kan behöva kapa dem vid start och avslut. Lär känna kapen och hur den fungerar innan du sätter igång, när du väl har blandat fix måste du använda det inom en timme för sen börjar det härda. Behöver du längre tid på dig (och det behöver de flesta) kan du blanda mindre mängder fix istället.

Använd fogsnöret för att skapa mellanrum mellan plattorna och tvätta bort fixrester från plattorna innan det har torkat för mycket. Låt det härda i ett två dygn för att vara säker på att du kan gå på det utan att plattorna rör sig. Sedan kan du börja foga i valfri fogfärg. Fogen styrker du ut diagonalt över över plattorna för att fogen ska komma så djupt ned i plattorna som möjligt. Fogen ska bara torka i en kvart innan du börja tvätta av plattorna. Kvarlämnade fogrester är svåra att få bort så tvätta noggrant och byt vattnet ofta.