Ett bra tak kan hålla många årtionden. Men det gäller fortfarande att hålla efter det. Små skador kan ge katastrofala resultat om man låter dem vara för länge. Men ser man bara till att inspektera taket med jämna mellanrum hinner man nog hitta och få chansen att fixa det mesta innan resten av huset tar skada.

Hur ofta man bör göra detta beror lite på vilket typ av tak man har och hur gammalt det är. Ett helt nytt tak behöver nog bara en snabb koll en gång om året. Men ett äldre tak bör inspekteras en gång på hösten och en på våren för att säkra att huset är skyddat för vintern och inte tog skada efter den.

Man kan lägga märke till en hel del bara genom att ställa sig uppe på en stege och blicka ut över varje sida av taket. Men för att kunna titta på alla skarvar och fästen måste man faktiskt ta sig upp på taket. Se bara till att använda en säkerhetslina.

Att veta när det är dags för ett takbyte är inte alltid det enklaste. Ett av de bästa sättet är nog att titta på insidan av taket under kraftigt regnväder. Märker man att vatten börjar komma in är det nog dags att byta. Om detta dock har varit fallet ett tag kan man nog märka effekten av vattnet på råsponten redan.