Innan du bestämmer dig för att byta golv kan det vara en bra idé att överväga att istället slipa om det. Det gäller i synnerhet om du har ett gammalt trägolv eller ett lite tjockare parkettgolv då en slipning får det att se ut som nytt igen.Det är inte helt lätt att slipa golvet själv. Det kan även ta lång tid samtidigt som du inte alltid sparar särskilt mycket pengar. För dig som bor i Stockholm finns det många hantverkare att välja bland när du vill slipa golvet, till exempel Älvsjö Golv.1034854-art-gallery-with-different-pictures-all-from-my-portfolio

Det här behöver du för att slipa själv

Om det bara är lacket som är slitet behöver du inte slipa särskilt hårt. Då tar arbetet inte lika lång tid och du behöver inte heller ha en lika kraftig slipmaskin. Om du talar om för firman du ska hyra av hur ditt golv ser ut får du hjälp att välja rätt. Förutom en golvslipmaskin är det här vad du behöver för att slipa golvet själv:

  • Sickel
  • Slipkloss
  • Lackpensel
  • Fil
  • Hammare
  • Dammsugare
  • Andningsmask och knäskydd

Så här gör du

Börja med att rengöra golvet ordentligt samt slå ner alla spikhuvuden som sticker upp. Fläckar tar du bort med diskmedel eller i svårare fall T-sprit.När du startar är det viktigt att du har valsen uppfälld och inte fäller ner den förrän du börjar gå framåt. Det är även viktigt att du inte stannar upp med maskinen igång eftersom slipningen då blir ojämn och det är svårt att rätta till. Vid den första slipningen använder du ett grövre sandpapper, oftast storlek 40.Utmed kanterna måste du slipa med en mindre maskin. I vinklar där inte heller den når skrapar du med en sickel, men var försiktig för att undvika att göra jack i träet.Den andra slipningen utförs med ett finkornigt sandpapper, cirka storlek 100. Vid fiskbensmönstrat parkettgolv är det viktigt att slipa diagonalt för att få en fin mönsteryta. Innan du lackerar golvet är det viktigt att du dammsuger golvet för att få bort varje litet dammkorn för att inte riskera att slutresultatet blir fult.På Din Byggare hittar du mer information både om hur du slipar golvet samt hur du lackerar det.