Belysningen är en väldigt viktig del av hemmet. Och är man inte noga och tänker efter när man håller på med belysningen är det lätt att göra en miss eller två. Här tittar vi på några vanliga misstag vad gäller belysningen och hur man undviker dem.

Inte inkludera alla nödvändiga belysningsformer

Belysning kan delas in i ett par olika kategorier och de flesta rum borde ha mer än en av dem:

  • Allmänbelysning är den belysning som lyser upp rummet som en helhet och gör det enkelt att hålla det rent och fint.
  • Arbetsbelysning är det som låter oss göra specifika uppgifter genom att lysa upp ett viss område med klart och tydligt ljus.
  • Punktbelysning är belysning som lyfter fram objekt i och delar av rummet för att dra ögonen till det mest intressanta och skapa mer djup.

Använda för få ljuskällor i rummet

Så länge man ser till att inkludera alla viktiga belysningsformerna i ett rum kommer man mest troligt ha ett par olika ljuskällor. Men ett rum borde ha mellan 5-10 ljuskällor beroende på storleken. Färgsättning kan dock även spela en roll. Ju fler mörka färger man har i rummet desto fler lampor behöver man troligtvis också.

Inte gå över till LED-lampor

LED-lampor är många gånger det perfekta valet för majoriteten av belysningen vi har inomhus idag. Till skillnad från gamla glödlampor går inte en massa energi till värme. När nästan all energi går just till ljus kommer LED-lampor kosta betydligt mindre i det långa loppet. Variationen av LED-lampor är idag väldigt stor och butiker som A-Ljus ser även till att sortera dem efter sockel så det blir enklare att hitta de som passar till varje armatur.

Missa att använda det naturliga ljuset

Dagtid får många av våra rum sitt belysningsbehov fyllt av den naturliga ljuset. Ju bättre man kan använda sig av detta desto mindre beroende blir man också av att ha lampor tända under dagen. Välj därför gärna gardiner som släpper igenom solljus och inte stänger det ute helt.